5 ok, amiért visszatérünk az exünkhöz

Szakítani sokféleképpen lehet, sok minden befolyásolja, hogyan zárunk le egy párkapcsolatot. Vannak, akik soha többet nem akarnak beszélni egykori társukkal, és kerülnek minden olyan helyzetet, ami lehetőséget adna arra, hogy visszatáncoljanak. Minden negatív érzés ellenére viszont mégis vannak, akik úgy döntenek, adnak még egy esélyt a korábbi párkapcsolatuknak. 5 ok, amiért szakítás után mégis visszamegyünk az egykori társunkhoz.

Csak az érzéseinkre hagyatkozunk

Annak, hogy visszamegyünk a korábbi párunkhoz, az egyik oka az, hogy csak az érzéseinkre hallgatunk.  Kizárjuk a logikát, az ütős érveket, és nem gondolunk bele abba, miért ért véget a kapcsolat, milyen gyakorlati okok vezettek korábban a szakításhoz.  Ez leginkább akkor fordul elő, ha nem tudunk érzelmileg elszakadni a másiktól, nem tudjuk az érzelmek szintjén is lezárni a kapcsolatot.

Újra fel akarjuk építeni a kapcsolatot

Az érzelmeken túl reális okok is állhatnak a háttérben, amikor úgy döntünk, újra párkapcsolatot kezdünk az egykori társunkkal. Egy idő után, amikor elmúlnak a szakítással járó fájdalmasabb vagy nehezebb részek, képesek vagyunk arra, hogy tudatosan átgondoljuk, miért nem működött a kapcsolatunk.  Túl sokat dolgoztunk, nem figyeltünk a másikra, nem tudtuk összeegyeztetni az életformánkat, nem voltak közös céljaink – sok olyan ok van, ami szakításhoz vezethet, még ha érzelmileg kötődünk is a másikhoz. Ezek a korábbi problémák távolról nézve, a szakítás után nem mindig tűnnek megoldhatatlan problémának.  Amikor átgondoljuk, hogyan lehetett volna jobban csinálni, elég erőt és motivációt érzünk magunkban ahhoz, hogy leküzdjük a korábbi gondokat és nehézségeket, majd újra felépítsük a kapcsolatunkat, jobb irányba tereljük azt, így visszatáncolunk egykori párunkhoz.

Megszépülnek az emlékek

Az idő mindent megszépít – szokták mondani, és ez igaz lehet a párkapcsolatokra is.  Nem feltétlenül a nehezebb időszakokra emlékszünk, hanem a szebb szakaszokat, a jobb napokat és a kellemes közös élményeket idézzük fel, amikor egykori társunkra gondolunk.  Ez néha bőven elég ahhoz, hogy újra megkeressük őt, és elinduljunk abba az irányba, hogy ismét egymásra találjunk.

Nem jön a következő

Egy szakítást követő időszakot sokan teljes felszabadultságnak élnek meg, élvezik a függetlenséget, és egyáltalán nem vágynak arra, hogy új társat találjanak, ismét párkapcsolatban éljenek. Ezzel szemben viszont vannak olyanok, akik nehezen találják a helyüket szingliként, és sokat tesznek annak érdekében, hogy új társat találjanak maguknak.  Körülnézve viszont mindenkit az egykori társhoz hasonlítanak, és senkit sem találnak megfelelőnek, mindenkiben hibát találnak vagy keresnek. Az egyedül töltött napokat nehezen élik meg, ezért gyorsan eljutnak oda gondolatban, hogy értékelni kezdjék a korábbi párjukat, és a legegyszerűbb megoldásnak azt tekintik, hogy visszatáncolnak hozzá. Ez is lehet oka annak, hogy adunk egy másik esélyt a korábbi kapcsolatnak.

Elhisszük, hogy a másik megváltozott

Az újrakezdésnek lehet az is az oka, hogy az egykori társ újra felveszi felünk a kapcsolatot, és ha még úgy is érezzük, hogy nem kellene felmelegíteni vele a viszonyt, mégis belevágunk.  A korábbi problémákról azt gondoljuk, hogy már nem aktuálisak, a társunk folyamatosan azt bizonygatja, hogy ő megváltozott, ezért bizakodva vágunk bele újra a vele való kapcsolatba. Ennek fordítottja, ha mi magunk gondoljuk azt, hogy megváltoztunk, és ezt próbáljuk bizonygatni az exünknek az újrakezdés reményében.

Hogyan lehet újrakezdeni?

A sikeres újrakezdéshez fontos tisztázni, miért nem működött a kapcsolat, és mit fogunk tenni annak érdekében, hogy ez másképp legyen a jövőben. Érdemes átgondolni, hajlandóak vagyunk-e változtatni a viselkedésünkön, és nemcsak a másiktól várjuk-e ezt el, vagyis vállaljuk a saját felelősségünket.  Fontos az is, hogy ne maradjon szálka bennünk, és a korábbi sérelmeket el tudjuk engedni, tiszta lappal tudjunk indítani. Az sem egy utolsó szempont, hogy tisztán lássuk, miért akarunk újra együtt lenni: valóban a másik hiányzik, vagy csak arra vágyunk, hogy valaki legyen mellettünk?

(Forrás: men.hu)

A cikket a MrPotencia.hu tette közzé.