Szexmentes kapcsolatban - Meddig lehet elviselni?

 Az önmegtartóztatók kapcsolatban élnek, de elutasítanak minden testi érintkezést. Szexanorexiások. Éheztetik magukat, hónapokon éveken át, majd mielőtt végleg elpusztítanák a kapcsolatot, mégis magukhoz vesznek némi szexmorzsát, és a másiknak is dobnak belőle. Az önkéntes éhező sokszor más, természetes testi kontaktust sem visel el. Nehezen tűri, vagy elutasítja az intimitást, az ölelést, a csókokat, a masszázs pedig, mint a testi érintés és szeretetnyelv egyik legbeszédesebb kifejezésmódja, egyenesen taszítja.

Szeretettel átölel és megveregeti a vállad, de ezzel világosan tudtodra adja, ennyit képes adni, még nem jött el az "etetés" ideje. A szexanorexiással úgy osztod meg a hitvesi ágyat éveken keresztül, hogy láthatatlan határvonal épült köztetek, ami nem léphető át, pedig az éhezés fáj, sajog, elviselhetetlen és életellenes. A szexanorexiás az érzelmeit sem kommunikálja feléd. Bezárta a szívét, a kulcsot eldobta félúton, amikor még képes lett volna teljes szívvel és testtel feléd fordulni. Elmulasztottad észrevenni a lelki gyötrődését, lefoglalt a költözés, az új munkahely keresése, a hiteltörlesztés, a befizetendő számlák. Elkerülte a figyelmedet, hogy elindult feléd, de megállt félúton, kudarcba fulladt a próbálkozása. Nem kommunikál. Csak munkáról, hiteltörlesztésről, gyerekről és sárgacsekkről. Tökéletesen funkcionáló kis kommuna lettetek.

Fáj a hiánya, értetlenség mar, kétségbeesetten keresed a kommunikációs hidat, beszéltetni próbálod. És persze bevetsz mindent. Szatént, selymet, combfixet. Nem volt még megalázóbb pillanat, eltol magától, és egy pillanatra meghalsz, megsemmisülsz, nőiességed semmibe véve, önbizalmad porba hullva. Miért nem kellesz? A szexanorexiás nem akar magyarázkodni, már alig van otthon. Sok a munka, sajnos elhúzódik a tárgyalás. Már esélyt sem ad, az arcát nem látod, tekintetét elfordítja, de még mindig remekül, illedelmesen csevegtek semmiségekről. Munkamániás lesz. Önként vállalt szexanorexiája még inkább fokozódik, és ha évek elmúltával mégis átlépi a láthatatlan határvonalat, és szeretkezik veled,nem érez lelki feltöltődést, mintha túl sokat evett volna, meg kell szabadulnia az ételtől.

Mi okozza az önként vállalt éhezést a párkapcsolatokban? Elmondható, hogy a pszichés zavar máshogy jelentkezik nők és férfiak esetében, más a kiváltó ok, és máshogyan élik meg a perifériára szoruló, elhanyagolt fél szerepét. Egy feminin szerepét tudatosan megélő nő hagyja, hogy a férfi viselje a nadrágot, vagy inkább a koronát. A férfinek éreznie kell, hogy kiteljesedik a férfiszerepben, ami nem jelenti azt azonban, hogy túlzottan dominánssá válik. Manapság hajlamosak vagyunk hurrá-feminizmusban élni, a mellünket döngetjük és eredményeinkkel villogunk, lám, mi mindenre képesek vagyunk férfisegítség nélkül is. Férfi gondolkodásmóddal, férfi problémamegoldó készséggel, férfi módra élünk, csak éppen vaginával. Szingli anyák vagyunk, és csapot szerelünk, kerítést festünk és csempét fugázunk, mert ez is megy nekünk. A párkapcsolatban ezt nem tehetjük meg, a férfi fejéről letaszítjuk a koronát, összezavarodik, szerepkáosz jön létre. A férfi nehezen viseli, ha megszűnik férfi lenni. Bezárul, akár egy kagylóhéj, potenciazavara lesz, vagy tudat alatti, partnere iránt érzett dühét és frusztrációját önmegtartóztatásba fojtja. A partnerét szexmegvonással bünteti, így próbálja valahogyan visszaszerezni a kontrollt. Mit érez ilyenkor a nő? Női mivoltának teljes megsemmisülését érzi, önbecsülése, női önbizalma sárba tipródik, hiszen úgy gondolja, nőként annyit ér, amennyire kívánja a partnere. A hitvesi ágy hideg, mint a jég, a dupla ágyon demarkációs vonal, át aligha léphető. Munkahelyi tartós teljesítménykényszer, stressz és párkapcsolati monotónia is vezethet önmegtartóztatáshoz, és a párok sajnos gyorsan lemondanak egymásról és lassú halálra ítélik az egykor jól működő kapcsolatot. Vagy félrelépnek, vagy végleg kilépnek belőle, pedig van megoldás.

Mit kellene tennünk? Forduljunk szakemberhez, aki feltáró beszélgetéssel párterápia során segít megtalálni az eltávolodás okait. Ki kell emelkednünk az eddig megszokott, monotonná vált közegből, máshol, új ingerek között lehengerelni, sokkolni, elvarázsolni egymást. Kimenekülni a munkaholizmusból, az érzelemsivatagból, új illatok, ízek, merőben más rutin, és más napirend kell. Legyen édes káosz újra, közös bolondozás, és spontán szenvedély. Ne tanuljunk meg örömteli szex nélkül élni.

(forrás: stylemagazin.hu)

A cikket a www.mrpotencia.hu oldal szolgáltatta.