Mi történik, ha egy pár külön nyaral?

A hosszabb nyaralások kapcsán gyakran szóba kerül, hogy sok pár stresszként éli meg ezt az eseményt. A szervezkedéssel járó feszültség, a megszokotthoz képest jóval több együtt töltött idő akár vitákat is generálhat. Másoknak viszont a nyári hosszabb utazás jelenti az év csúcspontját, amikor megfelelő mennyiségű minőségi időt tölthetnek a párjukkal. Na, de mi a helyzet azokkal, akik úgy döntenek, külön is eltöltenének néhány napot?

Úton egymás nélkül

A külön töltött nyaralásnak általában két főbb oka van: a körülmények alakítják így a helyzetet vagy tudatos döntés áll mögötte. Bármelyik eset is áll fenn, a döntést kísérhetik negatív érzések is az egyik vagy mindkét fél részéről, ezért érdemes tisztázni néhány dolgot ezzel a felállással kapcsolatban.  Miről van szó pontosan? Arról, hogy egy pár tagjai nemcsak együtt, hanem külön-külön is elutaznak hosszabb vagy rövidebb időre, így a nyaralások, szabadságok egy részét egymás nélkül töltik.

Kényszerítő körülmények

Egyszerűbb a helyzet, ha a körülmények alakítják út a nyaralást, hogy a felek kénytelenek külön elutazni.  „Pár éve történt, hogy belföldön töltöttünk volna egy hetet – meséli Béci. Már tavasszal ki kellett vennünk a szabadságunkat, így le is foglaltuk a szállást. A feleségem viszont váratlanul munkahelyváltásra kényszerült, és az új helyén pont a nyaralásunkkal egy időben kellett kezdenie. A szállást már nem nagyon lehetett volna úgy visszamondani, hogy ne bukjunk rajta, a feleségem leghamarabb kora ősszel tudott volna szabadságra jönni, ezért úgy döntöttünk, kettesben utazok el a kislányunkkal. Nem örültünk a helyzetnek, mert így a feleségem kimaradt, mivel csak hétvégén tudott csatlakozni hozzánk, de nem volt más választásunk.”  A kényszer szülte külön nyaralásoknál nincs annyi tisztázandó kérdés, többnyire mindenki elfogadja, hogy így alakult, nincs mit tenni. Más viszont, ha nincsenek konkrét okként előhozható körülmények, hanem a felek maguk döntenek a külön utak mellett.

Közös döntés az igényeknek megfelelően

„Amíg nem voltak gyerekeink, mindig együtt mentünk nyaralni, de később ez megváltozott – kezdi Ferenc. Amikor gyerekeink lettek, egyszerűen szükségét kezdtük érezni, hogy évente legalább kétszer egy hosszabb hétvégére kiszakadjunk a családból. Ez most azt jelenti, hogy mindketten évente kétszer elmegyünk egy-egy hosszú hétvégére a barátainkkal külön is. Nem volt ebből gondunk, a feleségem és én is igényeltem ezt.”  Amikor a párok tagjai külön is el akarnak menni nyaralni, akkor a legfontosabb az, hogy ezt őszintén meg tudják beszélni egymással. Ilyenkor fontos, hogy ne ürügyeket vagy üres magyarázatokat keressenek, hanem nyíltan el tudják mondani egymásnak, miért van erre szükségük.  Egy valós igény felvázolásával, egy őszinte indoklással elkerülhető a konfliktus, amit legfőképpen az indikálhat, hogy félreértjük a másik szándékát, és belemagyarázzuk mindenféle félelmünket. Ezért jobban járunk, ha pontosan elmondjuk, miért van erre szükségünk.  Még indulás előtt tisztázni kell a helyzetet és az érzéseinket, arra törekedve, hogy a negatívakat minél inkább képesek legyünk letenni. Ha ez nem történik meg, mindkét félnek ártó lehet.  Ha már megbeszéltük, hogy külön is elmegyünk nyaralni, akkor jöhet a következő lépés: ameddig a másik távol van, az otthon maradt fél ne gátolja a nyaralót az örömében. Ezért az otthon lévőnek az a feladata, hogy ne hívogassa folyamatosan a másikat, ne ellenőrizze a közösségi platformokon, mit csinál, és ne kezdjen aggódni, ha az nem veszi fel a telefont vagy nem érhető el semmilyen csatornán. Ezért célszerű előre tisztázni, milyen formában fogjuk tartani a kapcsolatot, milyen gyakorisággal és hol keressük egymást.

A rossz érzés forrása: a féltékenység

Az egymás nélkül töltött szabadság alatt az egyik legfőbb, leginkább jelentkező negatív érzés a féltékenység lehet, vagyis félelem attól, hogy a nyaraló fél találkozik, megismerkedik és összejön valakivel.  Ezek a kérdések szinte automatikusan előjönnek, ezt okozhatja az önbizalomhiány, a korábbi rossz tapasztalatok is. Minél inkább belelovaljuk magunkat, annál inkább reálisnak fogjuk gondolni, hogy a társunk félre fog lépni a nyaralása alatt.

Mit lehet tenni ezen érzések ellen?

Az egyik az, hogy meg kell tanulni a másik nélkül is, függetlenül létezni, valamint tisztelni a társunk szükségleteit. Felfedezni a saját magunkat újra, függetlenül attól, hogy mi utaztunk el vagy éppen mi vagyunk az otthon maradt fél.  Egy ilyen helyzetben, a másiktól távol olyan tapasztalatot szerezhetünk, ami erősítheti az önbizalmunkat, tanulhatjuk vele a szabadság felfedezését és tiszteletét, ami egy magas szintje a párkapcsolatok összetevőinek.  Mindez akkor válik fokozottan fontossá, ha valóban úgy döntünk, hogy külön is elindulunk.

(Forrás: men.hu)

A cikket a MrPotencia.hu oldal tette közzé.